Kainuun työttömyys pieneni huhtikuussa vuoden takaisesta

Kainuun työttömyys pieneni huhtikuussa vuoden takaisesta

Kainuun työttömien työnhakijoiden määrä laski huhtikuussa 2 % vuoden takaisesta. Työttömyysaste oli 9,5 %. Pitkäaikaistyöttömyys supistuu nopeasti. Työvoiman kysyntä on ollut viime kuukausina vilkasta.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa huhtikuussa 2023.

Kainuussa oli huhtikuun lopussa 2 915 työtöntä työnhakijaa, mikä on 46 henkeä vähemmän (-2 %) kuin vuotta aiemmin. Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen oli ELY-keskusalueista neljänneksi suurinta, koko maassa työttömyys lisääntyi 3 %.

Kainuun työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 336, mikä on 33 henkeä enemmän (+11 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömien (pl. lomautetut) määrä vähentyi vuoden takaisesta 79 hengellä (-3 %) 2 579:ään.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 9,5 %. Tämä oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi vähiten ja 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa työttömyysaste oli 9,3 % (+0,2 prosenttiyksikköä).

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen merkittävästi koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on ollut jo viimeisen vuoden koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla. Huhtikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 562, mikä on 21 % vähemmän (-152) kuin vuotta aiemmin.

Työpaikkoja paljon tarjolla, tekijöistä pulaa

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui vilkkaana alkuvuonna 2022, mutta tämän jälkeen kysyntä hiipui. Uusien avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin jälleen kasvanut joulukuusta lähtien ja huhtikuussa työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 1 % enemmän (+10) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 1 134.

Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä sekä terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä sekä opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 20. kesäkuuta 2023.

Yhteyshenkilöt:

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X