Kainuun työttömyys selkeästi koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla

Kainuun työttömyys selkeästi koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla

Kainuun joulukuun työllisyyskatsaus julkaistiin 27.1.2023. Työttömyys laski joulukuussa 8 % vuoden takaisesta ja 13 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 joulukuusta. Pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen jatkuu. Työvoiman kysyntä piristyi joulukuussa ja työvoimasta on kova pula.

Kainuussa oli joulukuun lopussa 3 082 työtöntä työnhakijaa, mikä on 253 henkeä vähemmän (-8 %) kuin vuotta aiemmin. Koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 joulukuun loppuun verrattuna työttömyys laski 465 hengellä (-13 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 joulukuusta oli ELY-keskusalueista suurinta. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 5 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 1 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 10,0 %. Tämä on 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista seitsemänneksi matalin, koko maassa se oli 9,9 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta oli suurimman osan vuodesta 2022 jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Joulukuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 564, mikä on 8 % vähemmän (-50) kuin vuoden 2019 joulukuussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 25 % (-183).

Työvoiman kysyntä kääntyi joulukuussa merkittävään kasvuun

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui vilkkaana alkuvuonna 2022, mutta tämän jälkeen kysyntä on hiipunut. Joulukuu kuitenkin käänsi kehityksen ainakin hetkellisesti, sillä kuukauden aikana uusia työtehtäviä tuli avoimeksi TE-palveluihin peräti 33 % enemmän (+305) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 228. Muutoksen taustalla on paikkamäärien huomattava kasvu palvelu- ja myyntityöntekijöillä (+290) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöillä (+95).

Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, myyjiä, kauppiaita ym., avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia. Haastavaa oli löytää myös muun muassa suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä, sekä hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 21. helmikuuta 2023.

Yhteyshenkilöt:

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

TEM työllisyyskatsaus /Kainuu

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X