Kainuun työttömyysaste koko maan viidenneksi matalin

Kainuun työttömyysaste koko maan viidenneksi matalin

Kainuun lokakuun työllisyyskatsaus on julkaistu. Kainuun työttömyys pieneni lokakuussa 9 % vuoden takaisesta ja 11 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 lokakuusta. Työttömyysaste oli 8,4 %. Työvoiman kysynnässä on hiipumisen merkkejä, mutta osaavasta työvoimasta on edelleen kova pula.

Kainuussa oli lokakuun lopussa 2 607 työtöntä työnhakijaa, mikä on 266 henkeä vähemmän (-9 %) kuin vuotta aiemmin. Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 lokakuun loppuun verrattuna työttömyys väheni 315 hengellä (-11 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 lokakuusta oli suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 10 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 3 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 8,4 %. Tämä on 0,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista viidenneksi matalin, koko maassa se oli 8,8 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on ollut suurimman osan tästä vuodesta jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Lokakuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 3 % vähemmän (-21) kuin vuoden 2019 lokakuussa, yhteensä 609. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 17 % (-127).

Työvoiman kysyntä pieneni

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui alkuvuonna vilkkaana, mutta viime kuukausina on ollut havaittavissa kysynnän hiipumista. Lokakuun aikana uusia työtehtäviä tuli avoimeksi TE-palveluihin 28 % vähemmän (-290) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 754. Kuukauden lopussakin työpaikkoja oli avoinna 7 % vähemmän (-76) kuin vuosi sitten, yhteensä 1 016.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa, ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä, sekä terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia. Vaikeaa oli löytää myös hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita sekä opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin. Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 20. joulukuuta 2022.

Yhteyshenkilöt:

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

TEM työllisyyskatsaus /Kainuu

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X