Kainuussa ennätyksellisen vähän työttömiä

Kainuussa ennätyksellisen vähän työttömiä

Kainuussa oli toukokuun lopussa 2 594 työtöntä työnhakijaa, mikä on vähiten Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Työttömiä oli 618 henkeä vähemmän (-19 %) kuin vuotta aiemmin. Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 toukokuun loppuun verrattuna työttömyys väheni 477 hengellä (-16 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 toukokuusta oli selkeästi suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 22 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 4 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 8,4 %, mikä on 2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 1,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista kuudenneksi matalin, koko maassa se oli 8,9 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on jälleen vähentynyt viime vuoden huhtikuusta lähtien. Toukokuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli jo 2 % vähemmän (-17) kuin vuoden 2019 toukokuussa, yhteensä 680. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 19 % (-164).

Useissa ammateissa vähemmän työttömiä kuin avoimia työpaikkoja

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja on jatkunut edelleen vilkkaana alkuvuonna. Kuitenkin toukokuun aikana uusia työtehtäviä tuli avoimeksi 21 % vähemmän (-283) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 043.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä sekä hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä sekä terveydenhuollon asiantuntijoita kuten sairaanhoitajia ja asiakaspalvelutyöntekijöitä. Pulaa oli myös teollisuuden ja rakentamisen avustavista työntekijöistä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 26. heinäkuuta 2022.

Yhteyshenkilöt:

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 039 106, pauli.piilma@te-toimisto.fi

Kainuun ELY-keskuksen tiedote

TEM työllisyyskatsaus /Kainuu

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X