Kainuussa riittää töitä tekijöille

Kainuussa riittää töitä tekijöille

Kainuun elokuun työllisyyskatsaus oli jälleen mukavaa luettavaa. Maakunnassa oli elokuun lopussa vain hieman yli 2 500 työtöntä työnhakijaa. Kainuussa siis riittää töitä tekijöille.

Työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys jatkavat pienentymistään.

Kainuussa oli elokuun lopussa 2 530 työtöntä työnhakijaa, mikä on vähiten Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Edellinen ennätys tehtiin vasta toukokuussa. Vuoden takaisesta työttömien määrä väheni 402 hengellä (-14 %). Myös koronakriisiä edeltävään vuoden 2019 elokuun loppuun verrattuna työttömyys laski 522 hengellä (-17 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2019 elokuusta oli selkeästi suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 15 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 3 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 8,2 %, mikä on 1,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin sekä vuosi sitten että kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista viidenneksi matalin, koko maassa se oli 9,1 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on jälleen vähentynyt viime vuoden huhtikuusta lähtien. Elokuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli jo 10 % vähemmän (-66) kuin vuoden 2019 elokuussa, yhteensä 630. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 21 % (-171).

Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja on jatkunut edelleen lähellä samaa tasoa alkuvuonna. Elokuun aikana TE-palveluihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 1 344, mikä on 10 % enemmän (+127) kuin vuosi sitten.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapulaa, ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä, sekä terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia. Vaikeaa oli löytää myös liike-elämän ja hallinnon erityisasiantuntijoita, prosessityöntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä sekä asiakaspalvelutyöntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 25. lokakuuta 2022.

Yhteyshenkilöt:

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 039 106, pauli.piilma@te-toimisto.fi

TEM työllisyyskatsaus /Kainuu

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X