Työharjoittelusta itseluottamusta ja varmuutta tulevaisuuden suunnitelmiin

Työharjoittelusta itseluottamusta ja varmuutta tulevaisuuden suunnitelmiin

vieraskynä | Nadja Shelest

Olen Nadja. Muutin Kajaaniin lokakuussa 2021. Vaikka minulla oli jo yliopistotutkinto ja työkokemusta, uran jatkaminen uudessa paikassa ja maassa oli vaikeaa. Päätin heti saapuessani, että painopisteinäni olisivat suomen kielen oppiminen sekä uuden alan koulutuksen hankkiminen.

Osallistuin suomen kielen kursseille lähes puolen vuoden ajan, jonka jälkeen päätin hakea paikalliseen ammattiopistoon – KAOon. Tiesin haluamani koulutuksen, joten valitsin media-alan. Alun perin halusin hakeutua suoraan AMKiin, mutta en ollut varma, riittäisikö kielitaitoni. Toki minulla olisi ollut mahdollisuus hakeutua AMKiin ja opiskella englanniksi, mutta päätin heti, että kaikki koulutus, jonka saan Suomessa, tulee olemaan suomeksi. Näin oppisin suomen kielen nopeammin ja integroituisin yhteiskuntaan.

Erityisen hyvä puoli opiskelussa on, että ensimmäinen puoli vuotta opiskellaan pakollisia kursseja eri media-aloilta: perustiedot valokuvauksesta, graafinen suunnittelu, videokuvaus. Teimme jopa hauskan yksinkertaisen pelin kissasta ja loimme sille grafiikan. Tämä mahdollistaa itsensä kokeilemisen eri rooleissa ja auttaa ymmärtämään, mikä sinulle onnistuu parhaiten ja mikä sinua eniten miellyttää.

Yksi hieno piirre Suomen koulutusjärjestelmässä, joka itse asiassa liittyy paitsi koulutukseen myös yleisesti Suomen kulttuuriin, on se, että voit rauhassa aloittaa jotain uutta, vaihtaa uraa tai hankkia koulutuksen missä iässä tahansa. Tämä ei aiheuta tuomitsemista tai väärinymmärrystä; päinvastoin, olen saanut valtavasti tukea koko opiskeluni aikana.

Puolen vuoden opiskelun jälkeen oli löydettävä työharjoittelu, joka kestää noin kaksi kuukautta. Niin päädyin harjoitteluun Kainuun TE-palveluiden TE-liven ja viestinnän tiimiin.

Harjoittelussa tehtäväni liittyivät pääasiassa video- ja valokuvaukseen. Esimerkiksi editoin lyhyitä videoita, tein tekstityksiä ja aikakoodeja videoille. Otin myös valokuvia lähetyksistä tai tapahtumista. Minulle annetut harjoittelutehtävät otettiin huomioon kiinnostusteni ja kykyjeni perusteella. Sain paitsi työkokemusta ja valtavan määrän uusia tietoja, myös rauhan ja luottamuksen siihen, että voin ymmärtää ja suorittaa työtehtäviä jopa silloin, kun suomi ei ole äidinkieleni. Lisäksi on mukava tehdä jotain, mikä todella käytetään julkaisussa, eikä vain jää talteen tiedostoiksi.

Minulla on ollut suurin onni – olen päässyt hienoon porukkaan! Ihmiset ovat elämäni suurin arvo. Arvostan todella sitä, että porukka, jonka kanssa työskentelen, on avulias, huomaavainen ja tukeva. Jopa tuntemattomat ihmiset toimistossa suhtautuivat minuun erittäin ystävällismielisesti. On erittäin tärkeää tuntea, että sovin työympäristöön ja voin todella onnistua. Se antaa valtavan motivaation ja innoituksen. Harjoittelu auttoi minua myös ymmärtämään ja toi varmuutta, mihin tiettyyn suuntaan media-alalla haluan jatkossa syventyä.

Harjoittelun aikana en vain suorittanut tehtäviä, vaan olin osa tiimiä ja osallistuin prosesseihin; esimerkiksi palavereihin ja työntekijöiden tapahtumiin. Osallistuminen ja jopa kahvitauot auttoivat minua tuntemaan oloni osaksi joukkoa ja vähensivät stressiä uuteen ympäristöön sopeutumisesta sekä uusiin tehtäviin ja ihmisiin syventymisestä. Tärkeä osa harjoittelua oli myös tiimin valtava tuki ja mahdollisuus ilmaista pelkoni ja epävarmuuteni rehellisesti ja saada niille ohjeita ja apua työkaverilta. Tunne siitä, että työpaikalla on rauhallista ja ystävällistä, auttaa minua suorittamaan uusia tehtäviä ilman stressiä ja pelkoa virheiden tekemisestä niin paljon.

Kyllä, opiskelun aikana on silti joitakin vaikeuksia: suurin vaikeus on kielimuuri. Pelko siitä, ettei ymmärrä jotain tärkeää tai tekee virheen muiden ihmisten silmien edessä, pelottaa ja estää kommunikointia. Mutta tietoisuus siitä, että tämä vaihe ei ole ikuisuus ja että joka kuukausi puhuminen helpottuu, auttaa.

Mielestäni vilpitön kiinnostus opiskelualaa kohtaan, johdonmukaisuus ja päivittäiset pienet askeleet kohti tavoitetta auttavat kehittymään opinnoissa ja edistävät mukavaa integraation tahtia. Ja tietysti kaikki sujuu varmasti, jos olet ympäröity ystävällisillä ja tukevilla ihmisillä.

Nadja Shelest

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X