Työn perässä Barcelonasta Sotkamoon

Työn perässä Barcelonasta Sotkamoon

”Ihmisillä on tapana nähdä paljon enemmän vaivaa välttääkseen sitä mitä pelkäävät, kuin saavuttaakseen sen mitä haluavat.” Dan Brown

Muutos tuo mukanaan mutkia, riskejä ja epävarmuutta, mutta muutoksen tavoittelu voi olla elämässä juuri ratkaiseva käänne, jonka myötä on mahdollista elää oman näköistä elämää. Diana on lasten hammashoitoon erikoistunut hammaslääkäri, joka miehensä kanssa etsi elämäänsä muutosta. Ympäripyöreät työpäivät ja epämääräiset työajat olivat motiivina, jotka ennen pitkään johtivat työperäiseen maahanmuuttoon Barcelonasta Suomen Sotkamoon.

– Espanjassa elämä ja kulttuuri oli ihanaa, mutta työn ja vapaa-ajan sovittaminen oli haastavaa. Työskentelin yksityisessä hammashoitolassa hammaslääkärinä ja tein yhdeksästä yhdeksään töitä, Diana kuvaile elämäänsä Espanjassa työskentelyä.

 – Huomasin Espanjan hammaslääkäriliiton sivuilla ilmoituksen avoimista rekrytoinneista eri puolella Eurooppaa. Vaihtoehtoina olivat muun muassa Belgia, Hollanti ja Suomi. Sain tietoa kaikista, mutta Suomi houkutti eniten. Pääsin rekrytointifirman haastatteluun ja kahden päivän kuluttua haastattelusta minulle tarjottiin töitä Suomesta. Seuraava vaihe oli hakeutua opiskelemaan suomen kieltä.

Työperäiseen maahanmuuttoon liittyy paljon huomioon otettavia asioita. Ei riitä se, että hakee ja saa työpaikan vaan työhön ja asumiseen liittyvistä oikeudellisista velvoitteistakin tulee selviytyä. Maahanmuuttoa ei voi sekoittaa aina politiikkaan tai lainsäädäntöön liittyviin kiemuroihin. Maahanmuutto on ihmisen elämässä suuri muutos, joka voi olla ja tuntua yksilön elämässä toisaalta järjettömältäkin päätökseltä.

– Suomen kielen kurssin jälkeen meidän tuli tehdä lopullinen päätös muutosta. Päätimme muuttaa Suomeen ja rekrytointifirma hoiti meidän työlupa-asiamme kuntoon ja pääsimme muuttamaan. Oli iso yllätys, kun laskeuduimme pilvien läpi Suomeen. Oli lokakuu ja sää oli harmaa ja kylmä – todella iso kontrasti tottumaani aurinkoiseen Espanjaan.

Ensivaikutelma oli epätoivoinen, mutta toivoa kuitenkin oli.

– Odotin innolla uutta arkea ja olin onnellinen. En ollut uskoa lupauksia suomalaisesta kulttuurista ja työkulttuurista ja vasta oman kokemuksen jälkeen kaikki lupaukset osoittautuivat todeksi.

Elämänmeno on kymmenentuhannen asukkaan pienellä paikkakunnalla rauhallista ja Suomessa työolot ovat hyvät. Suomalainen kulttuuri eroaa espanjalaisesta kulttuurista paljon. Suomessa on pitkä talvi ja kotona oleilu on arkipäivää. 

– Espanjassa keväällä ja kesällä on paljon juhlia ja elämä on huomattavasti vilkkaampaa. Työkin on erilaista. Ihmiset ovat Kainuussa ystävällisiä ja alusta asti on otettu hyvin vastaan heikosta kielitaidosta huolimatta. Työkaverit ja työnantaja ovat olleet kärsivällisiä ja auttavaisia. Nykyään nautimme rauhallisesta elämänmenosta. Aluksi siihenkin olikin totutteleminen, kun iltaisin jäikin vapaa-aikaa tehdä työn sijaan muuta. Elämä on helpompaa. Ruuhkattomuus, rauhallinen elämäntyyli, hyvä kasvuympäristö lapsille ja ystävälliset ihmiset ovat vetovoimatekijöitä ainakin Kainuussa.

Pariskunnalle on syntynyt Suomessa myös kaksi lasta ja hyvä lastenhoidon taso on yllättänyt heidät positiivisesti.

– Täällä on helppoa yhdistää työ ja perhe-elämä. Suomessa on helppoa olla lasta varten ja se näkyy myös varhaiskasvatuksessa. Hoitajat ovat todella ammattitaitoisia ja varhaiskasvatustoiminta on tosi monipuolista.

Diana on ihanan aurinkoinen persoona, joka on työskennellyt Sotkamon hammashoitolassa hammaslääkärinä jo seitsemän vuotta. Rauhallinen elämänmeno, luonto ja työn ja vapaa-ajan tasapaino on parasta Kainuussa asumisessa. Dianan tarina on yksi monista blogisarjamme muuttotarinoista.

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X