Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta

Kainuussa ilmoitettiin helmikuussa työpaikkoja ennätystahtiin. Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla. Helmikuun lopussa oli hieman yli 3 000 työtöntä työnhakijaa. Pitkäaikaistyöttömienkin määrässä tehtiin uusi ennätys.

Kainuussa ilmoitettiin Työmarkkinatorille helmikuun aikana 1 485 uutta avointa työpaikkaa, mikä on enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Viime vuoden helmikuussa tehdystä edellisestä ennätyksestä tuli kasvua 7 paikkaa.

Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten asiantuntijoille (316) sekä palvelu- ja myyntityöntekijöille (313). Lisäystä vuoden takaisesta tuli kappalemääräisesti eniten asiantuntijoilla (+186) sekä maanviljelijöillä, metsätyöntekijöillä ym. (+123). Paikkamäärän supistuminen oli suurinta ryhmällä muut työntekijät (-102) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöillä (-94).

Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita, avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä sekä suojelu- ja vartiointityöntekijöitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa metsä- ja kalatalouden työntekijöitä, siivoojia sekä terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä.

Työttömyys pienentyi hieman vuoden takaisesta

Työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa 3 022, mikä on 37 henkeä vähemmän (-1 %) kuin vuotta aiemmin. Koronakriisiä edeltävään vuoden 2020 helmikuun loppuun verrattuna työttömyys laski 303 hengellä (-9 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2020 helmikuusta oli ELY-keskusalueista suurinta. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 3 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 4 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 9,8 %. Tämä on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi matalin, koko maassa se oli 9,7 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen merkittävästi koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta oli suurimman osan vuodesta 2022 jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Helmikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 551, mikä on vähemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa ja 6 % vähemmän (-38) kuin vuoden 2020 helmikuussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 27 % (-199).

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 26. huhtikuuta 2023.

Yhteyshenkilöt:

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

TEM työllisyyskatsaus /Kainuu

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X