Uusia mahdollisuuksia tuoda osaaminen näkyväksi

Uusia mahdollisuuksia tuoda osaaminen näkyväksi

vieraskynä | Virpi Heikkinen & Anja Pääkkönen

Meillä jokaisella on taitoja ja osaamista, joiden näkyväksi tekemisestä on aina etua. Kun tulee tietoiseksi omasta osaamisestaan, se auttaa myös uskomaan omiin taitoihin. Opinnollistamisen avulla monet kainuulaiset ovat löytäneet polun uuteen ammattiin. Yrityksissä opinnollistaminen ja oppimisympäristöjen tunnistaminen selkeyttää työtehtäviä ja helpottaa rekrytointia sekä uusien työntekijöiden perehdyttämistä. Bonuksena usein yrittäjät ja henkilökunta ovat kiinnostuneet myös oman osaamisen kehittämisestä. Tutustu, kuinka opinnollistaminen on toiminut ponnahduslautana Tomi-Petterin, Josien ja Tuomaksen urapolulla.

Tomi-Petteri uuden työn ääressä.
Tomi-Petteri uuden työn ääressä.

Kokemusta, varmuutta ja osaamista

Tomi-Petteri Haverinen kertoo omasta opinnollistamispolustaan, joka vei hänet täysin uudelle alalle ja uuteen työhön.  Ravintola-ala oli minulle kokonaan uusi ala, johon tutustuin Josiellassa työkokeilujaksolla. Sain ensin jaksolta osaamistodistuksen, johon osaamiseni kirjattiin. Osaamiseni kehittyi siinä sivussa, ihan työtä tekemällä. Lisäksi suoritin näytöllä Ravitsemispalveluissa toimiminen – tutkinnon osan. Uskon, että todistuksista on varmasti hyötyä jatkossakin, kun haen alan töitä.

Olen oppinut valtavasti uusia asioita ja saanut kokemusta ja varmuutta työhön. Olen oppinut, mitä kaikkea ravintolatyöntekijän pitää osata, ja perehtynyt esimerkiksi erityisruokavalioihin ja omavalvontaan tarkemmin.

Josie ehdotti, että kävisin työkokeilussa hakemassa kokemusta vähän isommastakin keittiöstä. Niinpä olin työkokeilussa Hyvinvointi Sammon keittiöllä muutaman kuukauden. Ja nyt sain töitä Josiellasta vuodeksi palkkatuella.

Josie Ahtosen yrittäjäpolku alkoi muutama vuosi sitten myös opinnollistamisen kautta.

Yrittäjä Josie Ahtonen iloitsee, että opinnollistamisen prosessi on mennyt helposti ja sujuvasti Kuhmon ELSA-hankkeen avustuksella. Opinnollistamisen kautta hän kokee saaneensa paljon apua myös yritystoimintaan ravintola-alalla uutena yrittäjänä. Olen nyt kehittänyt omaakin ravintola-alan osaamistani. Mahdollisuuksien mukaan aion suorittaa tutkinnon osia vielä lisää. Opinnollistamisen kautta on löytynyt ravintola-alan yrityksessä tarpeellisia käytäntöjä ja työtapoja.

Työhön Kuhmossa -koulutuksesta työkokeiluun ja oppisopimukseen

Tuomas Nousiaisen polku alkoi Työhön Kuhmossa työvoimakoulutuksen harjoittelujaksolta Rautakauppa Lehdon Jaurakon varastolta, jonka jälkeen hän pääsi työkokeiluun varastotyöntekijäksi neljäksi kuukaudeksi. Tuomas kertoo tykänneensä työpaikasta, työkavereista ja työstä tosi paljon. Työkokeilun päättyessä osaaminen kirjattiin osaamistodistukseen. Työkokeilun jälkeen Tuomas haki ja pääsi opiskelemaan Logistiikka-alan perustutkinnon varastoalan osaamisalaa oppisopimuksella. Opinnollistamisen kautta sain itselleni uuden mahdollisuuden ja työpaikan. Nyt saan työstäni palkkaa ja suoritan samalla tutkintoa. Aikaisempaa ammatillista tutkintoa minulla ei vielä olekaan. Osaamistodistukseni otettiin huomioon kouluun hakiessa ja HOKS – keskusteluissa.

Työ on vaatinut reilusti uusien asioiden harjoittelua, mutta olen oppinut paljon mm. trukki- ja varastohommista. Hyvä työpaikkaohjaaja on kyllä välttämätön. Onneksi työkavereilta on järjestynyt ohjaukseen aina aikaa hyvin kaikessa kiireessäkin.

Muille harjoittelijoille haluan sanoa, ettei kannata jännittää turhia ja kannattaa kysyä omatoimisesti asioista, joista ei vielä tiedä. Puhumalla ne asiat selviää! Lisäksi pieni muistivihko taskussa auttaa ainakin minua muistamaan uusia asioita.

Uusi osaaja oppiin ja töihin opinnollistamisen avulla.

Urpo Heikkinen työskentelee varastotyöntekijänä ja toimii myös työpaikkaohjaajana Jaurakon varastomyymälässä. Perehdyin ELSA – hankkeen hankekoordinaattori Virpi Heikkisen kanssa logistiikka-alan tutkintoon ja sen vaatimuksiin. Siinä samalla kyllä oivalsin itsekin uutta, mitä kaikkea se oma työ sisältääkin! Oppimisympäristön tunnistamisen prosessi oli yritykselle yllättävän nopea ja helppo, kun alan opettaja oli mukana.

Opinnollistaminen on mielestäni hieno mahdollisuus uusille työntekijöille. Tämä on ollut hyvä polku myös Tuomakselle, jolle työkokeilu tarjosi mahdollisuuden edetä palkkatyöhön ja oppisopimukseen saakka. Työkokeilu on mielestäni erittäin toimiva, kun ei tarvitse ottaa kerralla liikaa vastuuta, vaan saa rauhassa tutustua työpaikkaan sen työyhteisöön ja tehtäviin. Tuomaksen muutos oli neljässä kuukaudessa aivan huikea. Työkokeilujakson osaamistodistus kuvaa Tuomaksen kehittymistä ja osaamista hyvin.  Se toimi ikään kuin laajennettuna työtodistuksena, kun Tuomas haki alan koulutukseen.

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X