Innovatiivinen kauneusklinikkayrittäjä Marianne Kanerva puhuu kainuulaisen yrittäjyyden puolesta

Innovatiivinen kauneusklinikkayrittäjä Marianne Kanerva puhuu kainuulaisen yrittäjyyden puolesta

Sairaanhoitaja Marianne Kanervalla oli selkeä visio korkealaatuisesta esteettisiin hoitoihin panostavasta kauneusklinikasta Kajaanissa. Yrittäminen on aina ollut Mariannella verissä, joten hoitolatoiminnan ostaminen ja 25-vuotiaana yrittäjäksi hyppääminen ei ollut päättäväiselle naiselle yllätys. Sen sijaan Marianne kertoo yllättyneensä siitä, että löysi lopulta itsensä Kajaanista ja kuinka tärkeä paikka kaupungista hänelle muodostuikaan.

Yrittäjyys kuljetti Kajaaniin

Marianne muutti alle kouluikäisenä Nivalasta Kuhmoon yrittäjäperheensä kanssa. Vanhemmat pyörittivät hoitoalan yritystä, joka tarjosi mielenterveys- ja vanhustenhoitopalveluita. Kaupunki oli lintukoto ja rauhallinen paikka kasvaa, mutta lukion jälkeen edessä oli muutto pois Kuhmon suojaisista korvista. Monille ikätovereille Kajaani oli tuossa vaiheessa luontaisin vaihtoehto jatko-opiskelukaupungiksi, mutta Mariannelle se ei tullut kysymykseen. Myös hoitoala herätti nuoressa Mariannessa vastustusta. Hän oli visusti päättänyt, ettei ainakaan seuraisi perheen jalanjäljissä.

”Oli otettava jokin isompi ja rohkeampi askel. Kajaani ei silloin ollut sitä minulle.”

Niinpä elämä ja opinnot kuljettivat Mariannen Jyväskylään, Kuopioon ja aina Espanjaan saakka. Matkalta tarttui mukaan useampi tutkinto muun muassa sisustussuunnittelun ja liiketoiminnan aloilta. Vaivihkaa vuodet pehmensivät aiemmin ehdottomia ajatuksia ja lopulta Marianne päätyi kuin päätyikin opiskelemaan myös sairaanhoitajaksi.

Sairaanhoitajaopintojen aikana Mariannelle tarjoutui yllättävä mahdollisuus hypätä yrittäjäksi kajaanilaiseen kauneushoitolaan. Nosteessa oleva ala veti heti yrittäjähenkistä naista puoleensa. Marianne huomasi ainutlaatuisen väylän yhdistää sairaanhoitajan tutkintonsa esteettiseen kauneudenhoitoon. Niin Mariannen tie johti lopulta myös Kajaaniin – mutta tällä kertaa muutto tuntui oikealta. ”Oli ihana asua oma aikansa isommissa kaupungeissa, mutta kyllä huomasin pian kaipaavani takaisin Kainuuseen. Kaipasin rauhaa, luontoa, tuttuja ihmisiä ja tiiviimpiä ympyröitä.”

Pieni kaupunki ja tiiviit verkostot yrittäjyyden tukena

Marianne kohtasi jonkin verran ennakkoluuloja kertoessaan ihmisille muuttavansa Kajaaniin ja ryhtyvänsä siellä yrittäjäksi. Jopa hänessä itsessään istui vielä sitkeästi häivähdys nuoren Mariannen asennetta. Omat asenteet ja ajatukset ovat kuitenkin muuttuneet lopullisesti, kun elämä ja yrittäjän arki Kajaanissa on päässyt näyttämään positiiviset puolensa.

”Parasta Kajaanissa asumisessa on lyhyet välimatkat – aikaa säästyy eikä välttämättä tarvitse ollenkaan autoa käyttöön. Rakastan sitä, että työmatka kestää kävellen 15 minuuttia. Pääsen koirien kanssa metsään suoraan takapihalta. On luontoa ja rauhaa, mutta silti palvelut ystävät ja verkostot ovat lähellä”, Marianne kuvailee.

Usein ajatellaan, että isompaan kaupunkiin olisi turvallisempaa lähteä perustamaan yritystä. Marianne on toista mieltä.

”Yrittäminen on henkilöpeliä. Kainuussa pystyt ihmisiin tutustumalla, verkostoitumalla vaikuttamaan yrityksen menestymiseen. Isommissa kaupungeissa on vaikeampi erottua ja kilpailla omalla tyylillä. Helposti lähdetään kilpailemaan esimerkiksi hinnoilla. Kajaanissa meillä kaikilla alan yrittäjillä on omat juttumme.”

Yrittäjäkollegoiden kanssa ollaan myös läheisiä ja tuetaan toinen toisiaan. Parasta yrittäjänä toimimisessa Kainuussa ovat Mariannen mielestä kuitenkin asiakkaat.

”Se on Kainuussa niin siistiä, että asiakaskunta tuntuu niin läheiseltä. Haluan antaa jokaiselle asiakkaalle aikaa, panostaa luottamuksen syntymiseen. Se tarkoittaa myös sitä, että annan jokaiselle asiakkaalle myös itsestäni paljon. Painan jokaisen asiakastilanteen mieleeni – mitä asiakas on kertonut minulle, millaisia toiveita hänellä on tuloksille, mitä hänelle kuuluu. Siinä muodostuu tosi syviä ja tiiviitä asiakassuhteita.”

Asiakkaat tuntuvatkin usein kuin kavereilta, joiden kanssa voi luontevasti vaihtaa kuulumisia kaupungilla törmätessä. Harvoin palvelutilanteetkaan noudattavat tarkkoja raameja, sillä Mariannelle on tärkeää, että MK Clinicillä jokainen asiakas kohdataan aina yksilöllisesti ja juuri hänen tarpeistaan käsin.

”Joskus asiakas soittaa sunnuntaina, että haluaisi tulla ostamaan lahjakortin, niin voin tulla lenkkivaatteet päällä piipahtamaan hoitolalla ja asiakas saa tarvitsemansa. Ei tällainen välttämättä onnistuisi esimerkiksi Helsingissä tuosta noin vain.”

MK Clinic on tasokas esteettinen hoitola, jonka avainarvoja ovat palvelun ja tuotteiden laatu ja turvallisuus

Marianne on alusta saakka halunnut painostaa tehokkaisiin ja nykyaikaisiin hoitomenetelmiin. MK Clinicillä hoitovalikoima, tuotteet ja laitteet on valittu huolellisesti ja tarkan tutkimuksen pohjalta. MK Clinic on ainoa kainuulainen esteettinen hoitola, jolla on viralliset Valviran myöntämät luvat sekä vastuulääkäri. Esimerkiksi esteettisiä botox-hoitoja ei saa Kainuussa tällä hetkellä tehdä kukaan muu kuin Marianne. Marianne on myös tuonut kollegansa kanssa suositut Profhilo-hyaluronihappohoidot Suomeen. Moni yllättyy, että tämä nykyään kaikkien huulilla oleva hoitomuoto on lähtöisin pienestä kajaanilaishoitolasta.

”Ei aina tarvitse olla iso klinikka tai tunnettu hoitolabrändi, jotta pystytään tarjoamaan tehokkaita ja innovatiivisia hoitomuotoja.”

Taitavia tekijöitä löytyy paikkakunnan tai yrityksen kokoon katsomatta, mutta oman osaamisen kehittämiseen pitää olla Mariannen mukaan valmis panostamaan jatkuvasti. Nopeatempoisella alalla paikalleen jämähtäminen ei ole vaihtoehto. Marianne kouluttautuu säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla, hakien uutta oppia, tietoa ja taitoa. ”Joka ikinen euro, jonka olen satsannut omaan kouluttautumiseeni, on näkynyt tuloksena. Asiakkaat luottavat saavansa MK Cliniciltä laadukasta ja turvallista hoitoa ja tulevat takaisin kerta toisensa jälkeen. Siitä haluan asiakkaitani palkita paitsi tuloksilla, myös henkilökohtaisella asiakaskokemuksella ja huomioimisella.”

Marianne kokee toteuttavansa yrittäjänä omaa intohimoaan ja tuntee jatkuvaa paloa toiminnan kehittämiseen. Marianne on myös pystynyt tarjoamaan työ- ja vuokratuolipaikkoja muille kauneudenhoitoalan ammattilaisille, jotka jakavat MK Clinicin arvomaailman. Parhaillaan klinikalla on esimerkiksi avoimena kosmetologin paikka, mutta avoimia hakemuksia otetaan vastaan jatkuvasti, myös Kainuun ulkopuolelta.

”Tällä hetkellä tuntuu, etten haluaisi olla yrittäjänä missään muualla kuin täällä, Kajaanissa.”

Löytyykö sinunkin polkusi Kainuusta?

Tule tutustumaan Kainuun työpaikkoihin ja alueen tarjoamiin mahdollisuuksiin kätevästi virtuaalisilla Töihin Kainuuseen rekrymessuilla 16.2.2023 klo 10-15.

Toista kertaa järjestettävä tapahtuma kerää yhteen kainuulaiset työnantajat ja julkiset toimijat sekä työnhakijat ympäri Suomen. Voit vierailla virtuaalisella messualustalla eri työnantajahuoneissa ja kysyä avoimista työpaikoista. Päivän aikana päästään myös kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä seuraamaan paneelikeskustelua ’Mitä Kainuu tarjoaa?’. Myös Marianne Kanerva nähdään Töihin Kainuuseen tapahtumassa yhtenä keskustelun panelisteista.

Seuraa tapahtuman rakentumista osoitteessa: https://rekrykainuu.fi/toihin-kainuuseen/

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X