Turvallisuusalan moniosaaja Jonna vaihtoi pääkaupunkiseudun ihmisvilinän aitoon luonnonrauhaan

Turvallisuusalan moniosaaja Jonna vaihtoi pääkaupunkiseudun ihmisvilinän aitoon luonnonrauhaan

Palotarkastaja Jonna Kolehmainen toimii Kainuun Pelastuslaitoksella turvallisuusviestintävastaavana. Itsensä kehittäminen, oman osaamisen laajentaminen ja mielenkiinto erilaisiin alan tehtäviin on vienyt Jonnaa eteenpäin uralla. Kokemusta on kertynyt niin vartijana, palotarkastajana kuin turvallisuusalan opettajana toimimisesta. Nyt monipuolinen turvallisuusalan ammattilainen saa tehdä sitä mikä tuntuu tällä hetkellä omaan urakehitykseen sopivalta.

”Kainuun Pelastuslaitoksella työtehtävä on muovautunut tekijän mukaiseksi ja se tekee täällä työskentelystä todella mielekästä.”

Henkilö kuvaa puhelimella paloautoja

Turvallisuusala on vetänyt Jonnaa puoleensa aina. Lapsuusvuosinaan Pohjois-Karjalan Valtimolla Jonna ajeli kolmipyöräisellä äidin askartelema kenraaliteippi lippalakkiaan koristaen ja haaveili olevansa poliisi. Valtimo sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Kajaanista. Lapsuudessa Kajaaniin tehtiin usein reissuja, ja kaupunki jäi mieleen eloisana, mutta rauhallisena ja luonnon ympäröimänä paikkana.

Noin kymmenen vuotta sitten Jonna muutti turvallisuusvalvojan paperit takataskussaan pääkaupunkiseudulle opiskelemaan turvallisuusalan tradenomiksi. Opiskeluvuodet Helsingin vilinässä herättivät kuitenkin vahvan kaipuun kotiseudulle. Jonna muisti Kainuun rauhan ja tiesi, että Kainuu pystyisi tarjoamaan niitä asioita, joita hän kaipasi arkeensa. Kun palotarkastajan virka Kainuun Pelastuslaitoksella avautui vuonna 2019, toteutui myös haaveiltu muutto Kainuuseen.

Kainuun arjessa jää enemmän aikaa tärkeille asioille

Nykyään Jonna asuu puolisonsa ja labradorinnoutajiensa kanssa Sotkamossa. Kainuuseen sopeutuminen on tapahtunut luontevasti. Helsingin vilkkaaseen elämänmenoon tottuneena Kainuun rauhallisempi tempo on seikka, jota Jonna osaa arvostaa. Vapaa-aikaa tuntuu kaiken kaikkiaan olevan enemmän kuin etelässä, jossa pelkästään kulkemisiin upposi helposti paljon aikaa. Kiireen tuntu on muutenkin Kainuussa poissa. Sen tilalla on aito luonnonrauha ja hiljaiset luontopolut, joilla saa oikeasti kulkea rauhassa.  ”Luonto ja rauha ovat asioita, joita ihan jokainen voisi lisätä arkeensa. Tällaisia maisemia ja vuodenaikojen vaihtelua ei myöskään juuri tämän etelämpää löydy.”

Kainuussa monipuolinen harrastusten kirjo on myös nivoutunut osaksi arkea. Erilaiset liikuntalajit, luonnossa liikkuminen ja kansallispuistojen kiertely ovat lähellä Jonnan sydäntä. Kainuun alueen kolme kansallispuistoa, Tiilikkajärvi, Hiidenportti ja Hossa, ovatkin käyneet Jonnalle jo tutuksi. Sotkamo on aktiiviselle luonnossa liikkujalle nappivalinta, vaikka pitkälti samanlaisia harrastusmahdollisuuksia löytyy myös muista Kainuun kunnista.

”Onhan se ihan huikeaa, että laskettelurinteet löytyvät kotipaikkakunnalta ja kotipihalta pääsee maastopyöräilemään mahtaville poluille. Se tuntuu luksukselta ja etuoikeudelta.”

Sotkamosta käsin Jonna pystyy työnsä luonteen puolesta tekemään myös etätyötä, ja työmatkakulkemista Sotkamon ja Kajaanin välillä on vain parina päivänä viikossa. Jonna kokee, että reilun puolen tunnin ajomatka ei tunnu liian raskaalta. Siinä ajassa ehtii aamuisin hyvin orientoitua työpäivään ja iltapäivällä taas laskeutua auton ratissa vapaamoodiin.

Mielikuvien murtamista

Kun Jonnan tuttavat pääkaupunkiseudulla saivat tietää muuttosuunnitelmista Kainuuseen, Jonna kertoo kohdanneensa jonkin verran ihmetteleviä kommentteja. Jonna haluaisi vaikuttaa ihmisten mielikuviin Kainuusta. Kainuussa viihtyy takuuvarmasti ulkoilua, liikuntaa ja luonnonrauhaa arvostava ihminen, mutta myös kulttuuritarjonta on Jonnan mukaan Kainuussa parempaa mitä kuvitellaan.

”Tuntuu, että kaikenlaista kulttuuri- ja urheilutapahtumaa järjestetään tosi usein. On omaa festaria, kekrijuhlaa ja mielenkiintoista teatteriohjelmistoa. Pakopelien ystävänä tulee kierrettyä myös erilaisia pakohuoneita, joita niitäkin löytyy useampia.”

Jonna ei myöskään koe Kainuun syrjäisenä miellettyä sijaintia hankalaksi. Etelä-Suomen vilinään hän kulkee aina halutessaan kätevästi junalla. Isompia kaupunkeja löytyy kuitenkin lähempääkin, melkein kivenheiton päästä – Oulu ja Kuopio soveltuvat sijaintinsa puolesta hyvin vaikka päiväreissukohteiksi. Omiin mielenmaisemiin, Kainuun hiljaisuuteen tuntuu kuitenkin aina hyvältä palata.

Löytyykö sinunkin polkusi Kainuusta?

Tule tutustumaan Kainuun työpaikkoihin ja alueen tarjoamiin mahdollisuuksiin kätevästi virtuaalisilla rekrymessuilla helmikuussa 2023. Toista kertaa järjestettävä tapahtuma kerää yhteen kainuulaiset työnantajat ja julkiset toimijat sekä työnhakijat ympäri Suomen. Voit vierailla tapahtuman virtuaalisella messualustalla eri työnantajahuoneissa ja kysyä avoimista työpaikoista.

Kainuun oma virtuaalinen rekrytointitapahtuma Töihin Kainuuseen järjestetään 16.2.2023 klo 10-15.

Seuraa tapahtuman rakentumista osoitteessa: https://rekrykainuu.fi/toihin-kainuuseen/

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X