Markus löysi unelmiensa työn yrityskaupasta

Markus löysi unelmiensa työn yrityskaupasta

Väisäsen Kiviveistämö Oy:n tuore yrittäjä Markus Pyy pääsi jo nuorena tutustumaan yrittäjyyteen isänsä toimiessa yrittäjänä. Hän luonnehtii itseänsä yrittäjähenkiseksi tyypiksi, joka on päätyönsä ohella yrittänyt aina kaikkea pientä autojen kunnostamisesta asuntosijoittamiseen.

Markus on tehnyt 12 vuotta töitä Škoda Transtechilla ja kertoo kaivanneensa monipuolista työnkuvaa, jossa voisi toimia sekä asiakasrajapinnassa että tehdä fyysistä työtä. Markuksen mukaan yrittäjyyden koko repertuaari auttaa pitämään homman mielenkiintoisena. Toimialana kiven leikkaaminen, muotoilu ja viimeisteleminen tuovat hänelle juuri tätä kaivattua monipuolisuutta – yrityksen pyörittämiseen yhdistyvät käden taidot ja fyysinen työ, jossa tuotoksen näkee samalla kun sitä tekee.

Tietoa myytävästä yritystoiminnasta hän sai kaveriltaan Teemulta yhteisellä pyörälenkillä kesäkuussa. ”Vähän tuli semmoinen kipinä, että pitäisikö sitä yrittää”, Markus kuvailee. Ostajana hänelle oli iso merkitys sille, että yritystoiminnan myyjät olivat hänelle entuudestaan tuttuja – Teemu ja hänen äitinsä. ”Jos olisi oltu ihan tuntemattomia ihmisiä, niin koko tilaisuus olisi voinut mennä ohi”, Markus summaa.

Yrityskaupat etenivät nopeasti

Markus kävi tutustumassa yrityksen käytännön töihin kesälomansa aikana, jolloin hän sai tuntumaa alan yrittäjyyteen sekä varmuutta siihen, että homma tuntui omalta. Ostoprosessin aloittaminen ei vienyt paljon aikaa. Markus muistelee, että jo heinäkuun vaihteessa hän aloitti neuvottelut yrityskaupoista myyjän kanssa.

Kauppakirjat vahvistettiin 12.10.2023 ja Markus osti vuonna -56 perustetun Väisäsen Kiviveistämö Oy:n. Perinteisen yrityksen vahvuutena oli ostajan näkökulmasta se, että se oli entuudestaan tunnettu niin Kajaanissa kuin Kainuussa.

Markuksen mukaan valmiissa yritystoiminnassa ei tarvitse lähteä kaikkea kantapään kautta opettelemaan vaan voi hyötyä siitä, miten vuosien myötä työtavat on kehitetty ja laitteet valittu. ”Eihän minulla riittäisi ammattitaito kaiken tämän valmistukseen tyhjästä”, Markus vaalii aiempien yrittäjien työpanosta yritystoiminnalle.

Ostajana hänelle oli tärkeää, että myyjä antoi realistisen kuvan yrityksestä ja laati tarkat tiedot siitä, mitä yrityskauppoihin kuului. Entiset omistajat ovatkin olleet hänelle omistajanvaihdoksessa tärkeänä tukena ja heiltä on saanut apua kaikissa asioissa. He ovat olleet alussa Markuksen rinnalla töissä ja välittäneet hänelle yritystoiminnassa tarvittavia tietotaitoja. Markus suositteleekin kaikkia yrityksen myyjiä tarjoamaan ostajille mahdollisuutta oppia entisen yrittäjän rinnalla. Siinä uusi yrittäjä saa opastuksen ja vastauksia kysymyksiinsä luontevasti työn ohessa.

Varautuminen erilaisiin muuttujiin on tärkeää suunnittelussa

Markus kertoo perehtyneensä tarkkaan yrityksen talouslukuihin. Liiketoimintasuunnitelmissa hän hyödynsi Kajaanin kaupungin Yritystulkki-palvelun valmiita dokumenttipohjia. Yrittäjät omassa kaveripiirissä olivat tärkeä tukiverkosto liiketoiminnan suunnittelussa. He osasivat kysyä kysymyksiä, jotka auttoivat häntä laajentamaan näkökulmaa. Heidän lisäkseen Markus sai positiivista palautetta hyvin tehdyistä laskelmista ja suunnitelmista Finnveralta ja Kainuun TE-toimistolta ja itse rahoituskuvio järjestyikin muutamassa viikossa.

Palautteen mukaan yritystoimintaan liittyvät laskelmat näyttivät oikealta ja ottivat hyvin huomioon erilaisia tekijöitä ja muuttujia. ”Kaikkea ei voi varmaan ikinä ottaa huomioon, mutta otin laskennoissa huomioon mitä vaan pystyin”, Markus kertoo. Hänen mukaansa palaute antoi varmuutta myös omaan osaamiseen.

Käytännön kokemuksesta oli merkittävä hyöty myös yritystoiminnan ja työn suunnitteluun, sillä se auttoi ymmärtämään, mitä kaikkea siihen liittyy. Sen avulla Markus hahmotti paremmin, minkä verran aikaa erilaiset työt vievät. Ajanhallinta korostuu omistajanvaihdoksessa, silloin kun henkilöstömäärä muuttuu samalla, sillä liiketoiminnan eri osa-alueet myynnistä tuotteen valmistukseen tulee saada hoidettua. Yksinyrittäjänä Markus onkin valmistautunut tekemään pikkuisen pidempää päivää. ”Riittää, ettei tarvitse yötä päivää ja viikonloppuja tehdä töitä vaan jää myös aikaa perheelle, vapaa-ajalle ja palautumiselle.”

Yrittäjän mukaan ajan lisäksi myöskään rahaa ei kannata laskea liian tiukasti. Yrityslaskemissaan Markus pyrki jättämään käyttöpääomaa, niin että saisi pelivaraa. Asia herätti myös paljon kysymyksiä ja monien kommenttien mukaan pienemmällä käyttöpääomalla saisi paremmin lainaa.  Yrittäjänä toimivat ystävät neuvoivat Markusta, että laskennoissa kannattaa etenkin alussa varautua yllättäviin kuluihin, niin ettei tarvitse joka laskun kanssa miettiä, riittävätkö varat.

Ensimmäiset viikot yrittäjänä

Markus kertoo kiviveistämön yrittäjänä aloittamisen jälkeen tehneensä myös entisiä hommia taka-alalla, niin että ei ole vapaa-ajan ongelmia ollut. Ensimmäiset viikot yrittäjänä ovat sisältäneet monipuolisia työtehtäviä: kiven valmistusta, asennushommia hautausmaalla, laskutusta ja kirjanpitoa. Samalla hän on pyrkinyt myös tiedottamaan omistajanvaihdoksesta henkilökohtaisesti, niin ettei asia tule yllätyksenä myöskään tärkeille verkostoille.

Tuore yrittäjä on pitänyt liiketoiminnan pitkälti samanlaisena kuin aiemmat yrittäjät. Hänen mukaansa ensimmäinen vuosi menee ottaessa toimintaa haltuun ja saattaessa nykyistä liikevaihtoa kunnialla maaliin. Silloin ei kannata yrittää liikaa lähteä muuttamaan toimintaa. ”Se että pysyy itse terveenä ja saa tuotteet toimitettua aikataulussa ovat ensimmäisen vuoden tärkeimpiä tavoitteita”, Markus pohtii.

Markus yrittääkin keskittyä yrityksen liiketoiminnan ytimeen. Potentiaali kasvattaa toimintaa nykyisillä palveluilla on niin iso Kainuun alueella, ettei palveluvalikoiman mittava kasvattaminen ole järkevää. Pieniä uudistuksia hänellä on kuitenkin mielessä. Marraskuussa tuore yrittäjä tarjoaa esimerkiksi uutena palveluna käyttöön kivien 3D-suunnittelua, joka mahdollistaa kivien ulkoasun suunnittelun etäyhteydellä yhdessä asiakkaan kanssa.

Hän auttaa myös mielellään muita samassa tilanteessa olevia. Kainuussa on Markuksen mukaan yllättävän paljon maksuttomia palveluita, jotka tulivat tutuksi starttirahaa hakiessa. Markus kannustaa uusia yrittäjiä hyödyntämään erilaisia palveluita, omia kaveriverkostojaan ja yrityskummeja sekä keskustelemaan yrittäjyydestä ja suunnitelmista ääneen. ”Pääasia että verkosto toimii ja jostain saa avun”, Markus painottaa.

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X