Kainuun työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta 10,0 % tammikuun lopussa

Kainuun työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta 10,0 % tammikuun lopussa

Kainuun työttömyys laski tammikuussa 4 % vuoden takaisesta ja 10 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2020 tammikuusta. Pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen jatkuu. Työvoiman kysyntä kasvoi ja työvoimasta on kova pula.

Kainuussa oli tammikuun lopussa 3 091 työtöntä työnhakijaa, mikä on 124 henkeä vähemmän (-4 %) kuin vuotta aiemmin. Koronakriisiä edeltävään vuoden 2020 tammikuun loppuun verrattuna työttömyys laski 342 hengellä (-10 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2020 tammikuusta oli ELY-keskusalueista toiseksi suurinta. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 6 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 3 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 10,0 %. Tämä on 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi matalin, koko maassa se oli 9,8 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen merkittävästi koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta oli suurimman osan vuodesta 2022 jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Tammikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 561, mikä on 6 % vähemmän (-38) kuin vuoden 2020 tammikuussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 25 % (-186).

Työvoiman kysyntä kasvoi

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui vilkkaana alkuvuonna 2022, mutta tämän jälkeen kysyntä hiipui. Joulukuussa TE-palveluihin ilmoitettujen paikkojen määrä kuitenkin kääntyi kasvuun ja tammikuun aikanakin uusia työtehtäviä tuli avoimeksi 10 % enemmän (+128) kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä 1 381. Muutokseen vaikuttaa vilkas kesätyöpaikkojen ilmoittelu.

Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää maa-, metsä- ja kalatalouden avustavia työntekijöitä sekä terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa myyjiä, kauppiaita ym., katujen puhtaanapidon ja jätehuollon työntekijöitä, avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä sekä suojelu- ja vartiointityöntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 21. maaliskuuta 2023.

Yhteyshenkilöt:

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

TEM työllisyyskatsaus /Kainuu

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X