Kiinnitä työnantajan huomio päivittämällä CV

Kiinnitä työnantajan huomio päivittämällä CV

Tiesitkö, että työnhakijalla on noin kuusi sekunttia aikaa tehdä ansioluettelollaan (eli CV) vaikutus työnantajaan. Ansioluettelon roolin ymmärtäminen on ensimmäinen askel työpaikkaa voittavan ansioluettelon luomisessa. Hyvällä ansioluettelolla erotut eduksesi ja se vaaditaan edelleen lähes jokaisessa työnhakuprosessissa.

Oman osaamisen muotoilu kiinnostavaan ja kaiken olennaisen esiintuovaan muotoon voi kuitenkin olla haastavaa. Erityisesti, kun CV:tä kirjoittaa tai hakemusta muotoilee niin voi runosuoni olla ajoittain tukossa. Keräsimme tähän muutamia vinkkejä, jolla saat luotua kiinnostavan CV:n ja hakemuksesi erottumaan joukosta. Hyvä hakemus on portti työhaastatteluun.

Se kuinka tehdään hakemuksen lukijaan vaikutuksen on aina yksilöllistä eikä pelkkä erottuminen riitä – vaan ratkaisevaa on edukseen erottuminen. Työnantaja on tottunut löytämään tiettyjä asioita tietyiltä paikoilta, ja siitä syystä ei kannata poiketa myöskään liikaa perinteisistä asiakirjastandardeista. Hyvä hakemus sisältää yhden sivuisen hakukirjeen sekä riittävän tarkka, maksimissaan kaksisivuinen ansioluettelo.

Hyvä hakemus on 

  • visuaalisesti houkutteleva 
  • selkeä ja virheetön 
  • ymmärrettävä ensi lukemisella – siitä selviää, täytätkö työtehtävän ammatilliset vaatimukset ja henkilökohtaiset ominaisuudet. 

CV-malleja on myös useita erilaisia ja malli kannattaa valita aina työpaikan mukaan. On olemassa visuaalinen CV, taitopohjainen CV, video CV ja perinteinen työhistoriaa painottava CV.

Ansioluettelosta tulisi löytyä ainakin

  • Työkokemuksesi uusimmasta alkaen. Jos sinulla on jo paljon kokemusta, vain uusimmat ja oleellisimmat riittävät.
  • Koulutushistoria uusimmasta alkaen.
  • Osaaminen ja taidot, kuten kielitaito ja ohjelmistot
  • Yhteystietosi
  • Mahdollisten suosittelijoiden yhteystiedot 
  • Nykyään on yleistä lisätä CV:n alkuun myös muutaman lauseen tiivistelmä osaamisestasi

CV:n on hyvä olla myös selkeä ja helposti luettava ellei päädy nopeasti yleistyvään video-CV:seen. Työnhakijalle video tarjoaa keinon antaa itsestään aidomman kuvan, joka voi auttaa myös erottautumaan massasta. Videon on hyvä olla noin 1-3 minuutin mittainen. Video kannattaa ladata piilotettuna ja julkisena videopalveluun esimerkiksi YouTubeen. Linkkiä voi jakaa työnantajille ja lisätä omiin sosiaalisen median kanaviin.

Esittely kannattaa opetella tekemään luontevasti ilman paperin lukemista.  Sen sijaan, että luettelet omaa koulutustaustaa ja työhistoriaa, niin on järkevää videolla tuoda omalla persoonalla esille

  • omaa osaamistaan
  • erityistaitoja
  • omaa luonnetta ja vahvuuksia
  • näytteitä kielitaidosta.

Video-CV -ohjeita löytyy netistä paljon. Ohjeisiin kannattaa tutustua ja etsiä itselle sopivin tyyli sen toteuttamiseen. RekryKainuuLive -hanke auttaa myös video-CV tuotannoissa. Lue lisää palvelustamme tästä.

Netti on pullollaan erilaisia mallipohjia mitä voi hyödyntää visuaalisesti houkuttelevan hakemuksen ja CV:n tekoon. Ilmaisia mallipohjia tarjoaa esimerkiksi Canva. Hakemuksen ja CV:n saatteeksi on hyvä kirjoittaa tervehdyksesi, yhteystietosi sekä jakaa linkki mahdolliseen LinkedIn -profiilisi. Vaikka LinkedIn ei ole vielä täysin syrjäyttänyt perinteistä CV:tä, useissa tapauksissa palvelu toimii CV:n tukena työnhakuprosessissa.

Lue myös lisää vinkkejä työnhakuun
Tutustu työnhakuvalmennukseen

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X