Liiketoimintasuunnitelma on kuin matkakartta kohti tavoitteitasi

Liiketoimintasuunnitelma on kuin matkakartta kohti tavoitteitasi

Oletko koskaan tehnyt lomamatkaa ilman minkäänlaista suunnitelmaa? Ilman, että tiedät, minne menet, mikä on paikan hintataso tai käytössä oleva valuutta? Ilman, että tiedät mitä vakuutuksia, rokotuksia tai kielitaitoa sinulla kannattaisi olla? Ilman, että tiedät, missä tulet yöpymään tai milloin ja miten tulet takaisin kotiin?

On tietysti olemassa sellaisia ihmisiä, joiden kyltymättömään seikkailunhaluun tämä on paras mahdollinen ratkaisu lomailuun. Itse en kuitenkaan kuulu siihen joukkoon ja väitänkin, että valtaosalle ihmisistä tällainen kuulostaisi hiukan stressaavalle, ahdistavalle tai jopa pelottavalle tavalle matkustaa. 

Yrittäjyyden aloittamista voi mielestäni verrata matkalle lähtöön kohti aivan uutta määränpäätä. Kun kyse on omasta yritystoiminnasta ja elinkeinosta, on sitä syytä suunnitella mahdollisimman huolellisesti etukäteen.

Tunteita herättävä LTS

Lähes päivittäin törmään työssäni kysymykseen ”Haluaisin perustaa oman yrityksen. Mistä lähden liikkeelle?” Jos siihen pitäisi antaa yksi mahdollisimman suora vastaus, se olisi lähes joka kerta liiketoimintasuunnitelman laatiminen. Liiketoimintasuunnitelma, kavereiden kesken LTS, ja sen laatiminen saattaa herättää tunteita ja mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin. Joidenkin mielestä sen laatiminen saattaa tuntua turhalta byrokratialta tai muuten vain valtavalta urakalta. 

Kajaanilainen Ollis Leppänen on kirjoittanut ehkä hieman raflaavasti nimetyn kirjan, ”Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin!” (Tammi, 2013). Joku saattaisi äkkiseltään nimen perusteella kuvitella, että se taistelisi jotenkin tätä minun kirjoitustani vastaan. Itse näen, että olemme Olliksen kanssa lopulta samalla asialla. Kirjan ytimessä ovat sen tarjoamat käytännön vinkit oman idean kiteyttämiseen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen sekä se, että tärkeintä tavoitteiden saavuttamisessa on lopulta aina yrittäjän oma asenne ja tahtotila.

Idean kiteyttämisestä liiketoimintasuunnitelmassa minunkin mielestäni pitäisi olla kysymys. Yrittäjän tulisi kiteyttää itselleen ne samat asiat, jotka hyvä LTS kertoo näppärästi myös ulkopuoliselle taholle. LTS tekee siis ideastasi näkyvän!

Kiteytettynä, LTS siis kertoo vähintään:

– Mitä yrityksesi tekee?

– Kenelle yrityksesi sitä tekee?

– Miten yrityksesi sitä tekee?

”Liiketoimintasuunnitelma on kuin matkakartta kohti tavoitteitasi – se kannattaa laatia itseäsi, yritystoiminnan aloittamista ja kehittämistä varten”

Sitä niin sanotusti ”turhaa byrokratiaa” liiketoimintasuunnitelman laatimisesta tulee silloin, jos teet sen puhtaasti jotakuta muuta kuin itseäsi varten. Liiketoimintasuunnitelmasi on kuin matkakarttasi kohti tavoitteitasi ja sen vuoksi se kannattaa laatia nimenomaan sinua itseäsi ja yritystoiminnan aloittamista tai kehittämistä varten.

Yrittäjyyden matkakarttasi kertoo mitä tavoittelet, minkälaisia askeleita sen saavuttaminen ainakin vaatii tai minkälaisia haasteita matkalla saattaa olla. Se kertoo missä olet nyt ja miten olet nykytilanteeseen tullut. Paraskin LTS, joka on laadittu vain jotakuta muuta varten, jää helposti sanahelinäksi ja sen merkitys yrittäjälle itselleen uhkaa jäädä pieneksi.

Itselleen tehtyä liiketoimintasuunnitelmaa voi hienosäätää tai muokata jotain erityistä tarvetta varten. Jos tarvitset yritystoimintasi käynnistämiseen rahoitusta (esim. pankkilainaa), rahoittaja vaatii osoittamaan liiketoimintasuunnitelmalla ja kannattavuuslaskelmilla, että he voivat odottaa saavansa rahansa takaisin suunnitellussa ajassa. Yhtä lailla, jos haet esimerkiksi starttirahaa, me pyydämme liitteeksi liiketoimintasuunnitelman, jonka pohjalta voimme pyrkiä päättelemään starttirahan ehtojen täyttymistä, esimerkiksi yrittäjän riittävien valmiuksien tai liiketoiminnan jatkuvuuden ja kannattavuuden mahdollisuuksien suhteen. 

Apua liiketoimintasuunnitelman laadintaan

Liiketoimintasuunnitelman laatimista ei kannata kammoksua. Tärkeää on aloittaa. Jos tuntuu, että joku aloittamisessa vielä arveluttaa tai et meinaa päästä liikkeelle, ota rohkeasti yhteyttä. Apua on kyllä saatavilla! Vinkkejä löytää esimerkiksi useilta nettisivuilta. Neuvoa saa myös meiltä tai useilta kumppaneiltamme.

Aivan kuin lomamatkan suunnittelun suhteen, on yritystoiminnan suunnittelussakin jätettävä tilaa muutoksille ja yllättäville asioille. Yrittäjä ei voi takertua sokeasti kertaalleen tehtyyn suunnitelmaan. Silloin hyviä bisnesmahdollisuuksia saattaa mennä sivusuun. Liiketoimintasuunnitelman tekoon ja yritysidean kehittämiseen apua saa myös järjestämissämme yrittäjäkoulutuksissa.

”Mutta siitä kuulette lisää sitten seuraavalla kerralla”, kuten eräässä vanhassa lastenohjelmassa sanottiin.

Artikkeli on osa yrityspalveluita esittelevää artikkelisarjaa.

Kirjoittanut yrityspalveluiden asiantuntija,

Jussi Riikonen

Jussi Riikonen, rekrytointi- ja urapalveluiden asiantuntija
Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X