Pitkään jatkunut haasteellinen taloustilanne näkyy niin Kainuun kuin koko maan työttömyyskehityksessä. Syyskuussa Kainuun työttömyysaste 9,2 % oli alueista viidenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys nousi jälleen selvästi. Työvoiman kysyntä jatkui heikkona.
Kainuussa oli syyskuun lopussa 2 779 työtöntä työnhakijaa, mikä on 303 henkilöä enemmän (+12 %) kuin vuotta aiemmin. Kainuun työttömyyskehitys viime vuodesta oli alueista kymmenenneksi parasta. Työttömyys supistui ainoastaan Lapissa (-1 %), kasvu oli suurinta Pirkanmaalla (+20 %). Koko maassa työttömyys lisääntyi Kainuun tavoin 12 %.
Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 9,2 %, alueista viidenneksi vähiten ja 1,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömyysaste oli 10,4 %, mikä on prosenttiyksikön vuoden takaista enemmän.
Pitkäaikaistyöttömiä oli kuun lopussa 706, mikä on 14 % vuoden takaista enemmän (+84). Edelliskuusta pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi 6 % (+40). Pitkäaikaistyöttömiä oli 25 % työttömistä, vuotta aiemmin osuus oli saman verran.
Kainuun TE-toimiston johtaja Pauli Piilman huomioita työttömyyden kehityksestä: ”Kainuussa pitkään jatkunut hyvä kehitys pitkäaikaistyöttömyyden osalta näyttää nyt kääntyneen pysyvämmin huonoon suuntaan ja pitkään työttömänä olleiden määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti jo toista vuotta. Tämä on tapahtunut huolimatta siitä, että ns. aktivointiaste on Kainuussa maan korkein ja aktiivisissa työvoimapoliittisissa palveluissa oli yhteensä 1805 henkilöä. Työttömien ja työvoimapalveluissa olevien yhteismäärä ns. laaja työttömyys lisääntyikin yhteensä 422 hengellä vuoden takaisesta. Erityisesti lisääntyi miesten työttömyys ja tämä on sidoksissa rakentamisen vähenemiseen ja teollisuuden lomautuksiin.”
Avoimien työpaikkojen määrässä selkeää laskua
Työvoiman kysyntä on ollut viimeisen vuoden ajan useimpina kuukausina merkittävästi edellisvuotta vähäisempää. Syyskuussakin uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 46 % vuotta aiempaa vähemmän (-364), yhteensä 430. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten palvelu- ja myyntityöntekijöille (122), rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (101) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöille (66).
”Avoimien työpaikkojen määrä on ollut laskussa yhtäjaksoisesti v.2023 kesäkuusta alkaen ja lasku on kiihtynyt syksyn 2024 aikana. Avoimien työpaikkojen määrä onkin laskenut vuoden takaiseen verrattuna puoleen syyskuun lopun tilanteessa”, Piilma lisää.
Työvoiman saatavuus on parantunut väliaikaisesti matalasuhdanteen takia, mutta tekijöistä on edelleen pulaa monella alalla. Syyskuun lopussa vähiten työttömänä työnhakijana per avoin työpaikka oli terveydenhuollon erityisasiantuntijoita (esimerkiksi lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit), terveydenhuollon asiantuntijoita (esimerkiksi sairaanhoitajat), teollisuustuotteiden kokoonpanijoita sekä katujen puhtaanapidon ja jätehuollon työntekijöitä.
Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin. ELY-keskuksen tiedote syyskuun työllisyyskatsauksesta (sttinfo.fi). Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 26. marraskuuta 2024.
Yhteyshenkilöt:
Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
0295 039 106
pauli.piilma@te-toimisto.fi
Kainuun ELY-keskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen,
0295 023 886
atte.laitinen@ely-keskus.fi