Koulutus työnhaun tueksi

Henkilö tekee töitä kannettavalla tietokoneella

Tervetuloa Uralla-koulutukseen työnhaun tueksi

Opi matalalla kynnyksellä mitä sinun tulisi tänä päivänä tietää työnhausta. Koulutuksessa saat viimeisintä tietoa ja tukea oman osaamisen tunnistamiseen, työhakemuksen tekemiseen, haastatteluun valmistautumiseen ja urasuunnitteluun.

Koulutus koostuu viidestä moduulista, joita voit suorittaa haluamaasi tahtiin.

  • Tutustu työmarkkinoihin
  • Osaamisen, arvojen ja kiinnostuksen tunnistaminen
  • Työnhaun dokumentit
  • Työhaastatteluun valmistautuminen
  • Urasuunnittelu

Voit syventyä eri teemoihin ja kehittää omia työnhakutaitoja tarjottujen linkkien ja palveluiden avulla. Koulutuksen työkirjan avulla löydät omat vahvuutesi, jotka auttavat työhakemuksen ja CV:n laadinnassa.

Koulutuksen kokonaiskesto 60 minuuttia.

Tutustu työmarkkinoihin

Tässä osiossa tutustumme työmarkkinoihin eli ympäristöön, jossa työnhakijat ja työnantajat toimivat.

Tänä päivänä työnhakija ja työntekijä toimivat jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.  Työtehtävät muuttuvat ja ammattien osaamisvaatimukset muuttuvat. Uusia ammatteja ja työtehtäviä tulee, kun taas toisia ammatteja häviää ja tietyt työtehtävät, kuten perustoimistotyöt, vähenevät ja automatisoituvat.

  • Työnhaun vinkit:

    • Ole työnhaussa ketterä ja joustava ja pidä CV:si ajan tasalla.
    • Tutustu eri työnhakukanaviin.
    • Verkostoidu ja keskustele avoimesti omasta osaamisestasi.
    • Laadi itsellesi lista sellaisista mielenkiintoisista yrityksistä, joissa haluaisit olla töissä ja jotka vastaavat osaamistasi. Lähetä avoin työhakemus ja kontaktoi puhelimitse.

    Työmarkkinatorin vinkit:

    Kun soitat työnantajalle, jolla ei ole paikkaa haussa

    • yritä ensin selvittää, kuka yrityksessä vastaa rekrytoinnista haluamaasi työhön
    • varmista, että saat ylös tittelin, nimen ja puhelinnumeron
    • soita yhteyshenkilölle ja kerro, millaisia tehtäviä olet hakemassa ja miksi juuri heidän organisaationsa kiinnostaa sinua työpaikkana
    • tavoitteenasi on sopia tapaaminen tai saada lupa lähettää CV

    Muista, olipa ala tai ammatti mikä tahansa, muutos on pysyvä ominaisuus: työtehtävät muuttuvat, menetelmät muuttuvat. Uutta informaatiota saadaan jatkuvasti ja tämä edellyttää työntekijältä oppimishalua ja -kykyä sekä muutosjoustavuutta.

Osaamisen, arvojen ja kiinnostuksen tunnistaminen

Tässä osiossa tutustutaan oman osaamisen, arvojen ja kiinnostusten tunnistamiseen. Kaikenlaisen työnhaun lähtökohtana on tunnistaa oma osaaminen sekä toimintaympäristön lainalaisuudet eli on hyvä tiedostaa, mistä ominaisuuksista on hyötyä erilaisissa työtehtävissä tai ammateissa.

Työntekijät palkataan osaamisen tason, laajuuden sekä sopivuuden perusteella, joten osaamisen tunnistamiseen ja sen esille tuomiseen kannattaa satsata ja sitä harjoitella.

  • Oman osaamisen voi karkeasti jakaa kolmeen osaan. Yleisosaamiseen, ammattiosaamiseen ja erityisosaamiseen.

    Yleisosaaminen on työtehtävistä tai ammatista riippumatonta osaamista, josta on hyötyä työssä kuin työssä, esimerkiksi yhteistyötaidot, asenne ja persoonallisuuden piirteet.

    Ammattiosaaminen on tietyissä työtehtävissä tai ammatissa vaadittavaa perusosaamista ja ammattitaitoa.

    Erityisosaaminen on osaamista, johon olet erikoistunut, jossa olet parempi kuin muut tai kyseistä taitoa ei ole muilla.

    Mieti, mitä osaamista painotetaan rekrytoitavissa työtehtävissä? Mitä osaamista sinulla on, mikä vastaa haettavaa osaamista?

    Työnhaun vinkit:

    • Tunnista oma osaamisesi. Käytä apunasi kurssin työkirjaa oman osaamisesi tunnistamisessa.
    • Tutki ja tiedosta työtehtävät ja työn ominaisuudet, jotka itseäsi kiinnostavat.

    Työmarkkinatorin vinkit: Ota myös selvää työnantajasta ja työtehtävistä

    • Mitkä ovat haettavan tehtävän päävastuut ja erityisvaatimukset?
    • Vaatiiko työpaikka tiettyä tutkintoa tai työkokemusta?
    • Mitkä tehtävän vaatimuksista voit oppia?
    • Millaista henkilöä työtehtävään etsitään?
    • Vastaavatko tehtävät osaamistasi?
    • Kiinnostavatko työnantaja, toimiala ja työtehtävät sinua?

    Muista, työtehtäviä voi hakea, vaikkei oma osaaminen vastaakaan täysin vaadittavaa osaamista. Työssä kehittyy aina ja hakijan motivaatio ja oma kiinnostus työtä kohtaan voi vaikuttaa positiivisesti uuden työntekijän valintaan.

    On tärkeää osata tunnistaa oma osaaminen ja vielä tärkeämpää on osata tuoda se työnhaussa riittävän selkeästi esille.

Työnhaun dokumentit

Tässä osiossa tutustutaan työnhaun dokumentteihin ja siihen, mikä merkitys niillä on työnhaussa.

Työnhakijat kutsutaan haastatteluun työnhakuun liittyvien dokumenttien perusteella. Näitä dokumentteja ovat yleisesti työhakemus ja CV. Lisäksi osaamistaan osoittaakseen työnhakija voi laatia avoimia hakemuksia kiinnostaviin työpaikkoihin, videoCV:n ja vaikkapa osaamisprofiilin sosiaalisen median kanaviin, esimerkiksi LinkedIniin.

  • Työhakemuksessasi kerrot kiinnostuksestasi avoinna olevaa työtehtävää kohtaan sekä osoitat, miten täytät työtehtävän valintakriteerit. Työhakemuksessa voit tuoda esille myös muita vahvuuksiasi, jos niistä on hyötyä hakemassasi työssä.

    Työmarkkinatorin vinkit:

    Varmin muoto hyvälle hakemukselle on yksisivuinen hakukirje sekä riittävän tarkka, kaksisivuinen ansioluettelo eli CV.

    Hyvä hakemus on

    • visuaalisesti houkutteleva
    • selkeä ja virheetön
    • ymmärrettävä ensi lukemisella – siitä selviää, täytätkö työtehtävän ammatilliset vaatimukset ja henkilökohtaiset ominaisuudet.

    Liitä sähköpostiviestiisi saate, johon kirjoitat tervehdyksesi ja yhteystietosi sekä osaamisesi lyhyesti muutamalla rivillä.

    LinkedIn -profiili ei ole vielä täysin syrjäyttänyt perinteistä CV:tä, mutta useissa tapauksissa palvelu toimii CV:n tukena työnhakuprosessissa. LinkedIn toimii myös hyvänä online -versiona CV:stäsi silloinkin, kun et aktiivisesti hae töitä.

Työhaastatteluun valmistautuminen

Tässä osiossa opit, kuinka valmistautua työhaastattelu- tai -neuvottelutilanteisiin.

Työhaastattelu on kahden samanvertaisen henkilön välinen neuvottelutilanne, jossa työnantaja arvioi työnhakijan sopivuutta tehtävään ja työyhteisöön ja työnhakija arvioi sopivuuttaan kyseiseen yritykseen.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua hyvin. Tutustu työnantajaan ja avoinna olevaan työtehtävään. Selvitä, mitä työnantaja kaipaa työnhakijalta ja mitä voit tuoda omalta osaltasi työpaikkaan. Jos tarvitset apua haastatteluun valmistautumisessa, tarjolla on erilaisia valmennuskokonaisuuksia, joista voi olla apua sinulle.

  • Harjoittele osaamisesi esille tuomista suullisesti ja sisäistä erityisesti se, millainen olet työntekijänä ja ammattisi edustajana. Näin sinun on helppo vastata osaamiseesi liittyviin kysymyksiin, tuleepa ne missä muodossa tahansa.

    Työmarkkinatorin vinkit:

    Toimi seuraavasti ennen haastattelua: 

    • Hanki tietoa työnantajasta.
    • Palauta mieleesi, millainen on tehtävänkuva, jota olet hakenut ja mitä ilmoituksessa on kerrottu.
    • Kertaa osaamisesi käymällä läpi ansioluettelosi. Valmistaudu kertomaan myös, millaisissa työtehtäviin liittyvissä asioissa saatat tarvita apua.
    • Valmistaudu kertomaan motiivit ja syyt työpaikkojen vaihdoksiin, aukkoihin CV:ssä ja valintoihisi elämässäsi.
    • Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää työnantajalle tehtävään ja työnantajaan liittyen.

    Myönteisellä ensivaikutelmalla on suuri merkitys. Pukeudu haastatteluun haettavan tehtävän ja työnantajan mukaan. Ota mukaan hakemuksesi, työ- ja koulutodistuksesi sekä mahdollinen portfoliosi. Ole ajoissa paikalla.

    Haastattelussa on yleensä kolme vaihetta: 

    • Alussa jutellaan usein yleisistä asioista – tavoitteena on luoda yleiskuva haastateltavasta.
    • Haastattelun keskivaiheen kysymykset selvittävät, miten motivoitunut olet. Kysymykset käsittelevät myös työuraasi ja siinä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi haastattelijat haluavat tietää, millainen ihminen olet ja millaisia arvoja ja asenteita sinulla on.
    • Haastattelun loppuvaihe käy läpi työtehtävään liittyviä käytännöllisiä asioita, kuten palkkaa, työaikaa ja työn aloitusaikaa. Usein kerrotaan myös, miten hakuprosessi jatkuu seuraavaksi – tarvittaessa kysy tätä itse lopuksi.

    Haastattelussa yleisesti esitettyjä kysymyksiä voit lukea lisää työmarkkinatorin verkkosivuilta.

    Haastattelun jälkeen voi tulla vielä toinen tai useampi haastattelukierros. Päätös palkkauksesta tai työpaikan hyväksymisestä tulee yleensä haastattelujen jälkeen. Hyvä neuvottelutulos johtaa molempien osapuolten kannalta toivottavaan lopputulokseen.

Urasuunnittelu

Tässä osiossa tutustutaan urasuunnittelun ja ammatinvalinnan yleisiin kysymyksiin.

Urasuunnittelun lähtökohtana on tarve muutokselle; se voi olla halu ammatin vaihtoon, alan vaihtoon, oman osaamisen soveltamista muihin tehtäviin tai ylipäätään omien ammatillisten tavoitteiden selkeyttämistä.

  • Urasuunnittelu on siis suunnan etsimistä, ajatusta siitä minkä tyyppistä työtä haluat tehdä, mitä elämältä haluat. Urasuunnitelman avulla tehdään valintoja.

    Urasuunnitteluun tarvitaan tietoa itsestä, ympäristöstä, työnhausta ja opiskeluvaihtoehdoista sekä tahtoa – ajatusten suuntaamista siihen, mitä haluaa sekä selkeitä ja konkreettisia tavoitteita, jotka ovat tasapainossa arvojen, tarpeiden ja realiteettien välillä.

    Urasuunnittelun apuna voi käyttää erilaisia

    • itsearvioita
    • kartoituksia ja
    • keskusteluja, jotka auttavat rakentamaan lähtötilanteen ja tukevat mahdollisimman selkeän ja konkreettisen tavoitteen asettamisessa.

    Mitä selkeämpi tavoite on, sitä selkeämmiksi myös välitavoitteet voidaan suunnitella ja toteuttaa.

    Työkaluja ovat mm. erilaiset persoonallisuustestit, työmotivaatiotekijöiden selvittäminen, osaamisen tai osaamisen siirtomahdollisuuksien kartoittaminen.

    Ammatinvalintaan ja uraohjaukseen saat te-toimistosta lisätukea ohjauksen ja valmennusten muodossa.

     

Ylös
Mikäli tahdot lisätietoa, ota yhteyttä!

    X